İsrail, Gazze’deki Şifa Hastanesi Müdürü Ebu Silmiyye’yi 7 ay sonra serbest bıraktı

İsrail ordusu, aralarında Ebu Silmiyye’nin de bulunduğu, Gazze Şeridi’nin orta ve güneydoğu sınırlarında gözaltına alınan 50 Filistinliyi serbest bıraktı.

Serbest bırakılanlar Deyr el-Balah kentindeki Aksa Şehitleri Hastanesi ile Han Yunus’taki Nasır Hastanesi’ne kaldırıldı.

İsrail güçleri, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yer alan Gazze Şehri Şifa Hastanesi müdürü Muhammed Ebu Silmiyye’yi 23 Kasım 2023’te tutukladı.


“Tutuklular, Nakba’dan bu yana Filistin tarihinde benzeri görülmemiş bir trajedi yaşıyor.”

Serbest bırakılmasının ardından basına açıklamalarda bulunan Ebu Silmiyye, “İsrail işgalinin zindanlarındaki tutuklu ve tutsaklar, Nekbe’den (Büyük Felaket) bu yana Filistin tarihinde görülmemiş bir trajedi yaşıyor.” Dedi.

“Mahkumlar işgal cezaevlerinde yiyecek kıtlığına, fiziksel aşağılamaya ve işkenceye maruz kalıyor.” Ebu Silmiyye, uluslararası toplumun tüm Filistinli esir ve tutsakların serbest bırakılması için kararlı bir adım atması gerektiğini vurguladı.


İşkence sonucu ölen sağlık personeli var

Ebu Silmiyye, İsrail cezaevlerinde işkence altında hayatını kaybeden sağlık personelinin bulunduğunu, ilaç bile içemeyen hasta mahkumların bulunduğunu söyledi.


“Şifa hastanesini eskisinden daha iyi hale getireceğiz”

Şifa Hastanesi Müdürü Ebu Silmiyye, sözlerini şöyle tamamladı:

“İşgalci İsrail her şeyi yok etti. Çocukları, kadınları öldürdü. Gazze’de herkesi hedef aldı. Bütün bunlara rağmen Gazze’yi sıfırdan yeniden inşa edeceğiz ve Şifa hastanesini eskisinden daha güzel hale getireceğiz.”

İsrail ordusu, birkaç gün süren kuşatmanın ardından 14 Kasım’da Gazze kentindeki Şifa hastanesine baskın düzenledi ve ardından hastanede büyük yıkım gerçekleştirdi.


İsrail Bakanı Ben-Gvir’in Ebu Silmiyye’nin serbest bırakılmasına tepkisi

Aşırı sağ görüşleriyle tanınan İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Şifa hastanesi müdürü Ebu Silmiyye ve diğer Filistinlilerin serbest bırakılmasına tepki gösterdi.

Ben-Gvir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Abu Silmiyye’nin serbest bırakılması için Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Shin-Bet iç istihbarat teşkilatı başkanı Ronen Bar’ı hedef aldı.

Gallant ve Bar’ın İsrail hükümetinden bağımsız politikalar uyguladığını öne süren Ben-Gvir, Başbakan Binyamin Netanyahu’ya bu iki ismi “durdurması” çağrısında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir