Sosyal medya paylaşımları EURO 2024’te güvenlik sorunlarına neden oluyor

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

İnternette yayınlanan fotoğraf ve videolar, oyunculara nesne fırlatmaktan sahada selfie çekmeye kadar taraftarların kötü davranışlarını teşvik ediyor.

REKLAM

Almanya’da EURO 2024 futbol turnuvası devam ederken sosyal medya paylaşımları da büyük sorun olmaya başladı.

Futbolculara nesne fırlatmaktan, sahada selfie çekme girişimlerine kadar çeşitli görüntü ve fotoğraflar sosyal medyada esprili bir şekilde paylaşılıyor. Bu tür paylaşımların çok sayıda görüntülenmesi, taklitçileri cesaretlendiriyor ve güvenlik sorunlarına neden oluyor.

Alman YouTuber Marvin Wildhage, Avrupa Futbol Şampiyonası’nın açılış töreninde maskot kıyafetiyle sahaya girdiği videoyu yayınladı. Görüntülerde Wildhage’in Münih stadyumuna kostümle girdiği ve sahanın bir köşesinde dans ettiği görülüyor. Genç YouTuber’ın bu videosu yaklaşık üç milyon izlenmeye ulaştı.

Ancak bazı izleyicilerin aksine Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) bu paylaşımları pek komik bulmuyor.

Avrupalı ​​Futbol Taraftarları İcra Direktörü Ronan Evain konuyla ilgili yaptığı açıklamada, taraftarların idollerine yakınlaşmak ve onlarla selfie çekmek için sahaya çıkmasının “bir meydan okuma ya da en azından büyüyen bir trend” olduğunu söyledi.

“Futbolda maalesef bu eski bir gelenek ama artık insanların fotoğraf çekmek ve sosyal medyada içerik paylaşmak istemesi nedeniyle bu tür davranışlarda yeni bir artış var” diye ekledi.

Stadın güvenliğinden sorumlu UEFA, Portekiz’in Türkiye’yi 3-0 mağlup ettiği maçta dört taraftarın sahaya girerek yıldız Cristiano Ronaldo ile selfie çekmeye çalışması üzerine ek güvenlik önlemi almak zorunda kaldı.

Almanya’daki 2006 Dünya Kupası’nda bir stadyum güvenlik uzmanı, sahaya girip çıkmanın özellikle endişe verici olduğunu söyledi.

Hans-Lo, “Sorun şu ki, bu kapıların açılması kolay değil, dolayısıyla kitlesel bir panik durumunda yüzlerce, hatta neredeyse bin kişi kaçmaya çalışırsa, kesinlikle sorunlar, yaralanmalar ve hatta ölümler yaşanır” dedi. Witten Üniversitesi Ekonomi ve Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü (FIRMITAS) Direktörü Walter Borries şöyle konuştu:

Borries, “Bunun yeniden değerlendirilmesi gerekecek ve bana göre son 18 yılda neredeyse hiçbir şey yapılmadı” diye ekledi.

Uzmanlar, özellikle seyircileri sahadan ayıran çitlerin artık olmaması nedeniyle taraftarların davranışlarını kontrol etmenin her zaman mümkün olmadığı konusunda uyarıyor.

Football Fans Europe’un genel müdürü Evain şunları söyledi: “Sahaya daha yakın olan taraftarlar için daha fazla konfor var, oyundan daha iyi keyif alıyorlar, ancak bu açıkça yeni güvenlik sorunları yaratıyor. Oyuncuları korumak daha zor hale geliyor. Taraftarlar, bizim için stadyumdayken kendimize dikkat etmemiz çok önemli.” “Bu rahatlığı korumak istiyorsak saygılı olmamız gerektiğini anlamalıyız” dedi.

EURO 2024 turnuvası pazar gününe kadar devam edecek ve final maçı başkent Berlin’de oynanacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir