Bakan Bolat’tan Temu Açıklaması – Son Dakika Ekonomi Haberleri

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından düzenlenen ve Avrupa’nın en büyük hazır giyim etkinliği olan 6. İstanbul Giyim ve Hazır Giyim Fuarı (IFCO), İstanbul Fuar Merkezi’nde başladı. .

Fuarın açılışına Ticaret Bakanı Ömer Bolat da katılarak basının sorularını yanıtladı.

Bolat, sosyal medya platformu Instagram’a erişimin engellenmesinin e-ticareti olumsuz etkilediğini ifade ettikten sonra şunları söyledi: “Instagram’dan alım satım yapmak, Elektronik Ticaret Kanunu’nun (Elektronik Ticaret Düzenleme Kanunu) tanımına girmez. Çünkü o zaman sözleşmeler telefonda WhatsApp üzerinden yapılıyor.“dedi.

“İHRACATTA KAN KAYBIMIZ YOK”

Bolat, bir muhabirin ihracattaki son gelişmelere ilişkin sorusuna yanıt olarak şu açıklamalarda bulundu:

“İhracatta kan kaybımız yok. Son bir yılda mal ihracatımız 8,8 milyar dolar, hizmet ihracatımız ise 17,5 milyar dolar arttı. Ekonomimizi sevindiren en olumlu yönlerden biri de ihracattaki başarıdır. ekonomik büyüme istihdam %8,4’e düştü “İşsizlik oranımızdaki ve makroekonomik göstergelerimizdeki iyileşme umut verici ve olumlu yönde ilerliyor.”

“AB VE ABD’DEKİ TİTREŞİM BİZE EMİR OLARAK GERİ DÖNER”

Ticaret Bakanı Bolat, hazır giyim ve tekstil ihracatındaki düşüşe ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi:

“Temmuz ayında yüzde 7,5 arttı (Avrupa’dan bir etki var mı?) Gelmeye başladılar. Asıl sorun, AB’de ortalama yüzde 0,6 oranında bir ekonomik durgunluk var. AB’den ithalat yüzde 10’a yakın, giyim ithalatında ise yüzde 15’e yakın bir kayıp kaydedildi. Bu dış talebin azalması da fuarın canlılığına yansıdı ve Avrupa’dan alım heyetlerinin de geldiğini gösteriyor” dedi. başlamak için. Bu durum ekonomilerde bir toparlanma yarattığında talep artacak ve bize sipariş olarak geri dönecektir.”

TEMU AÇIKLAMASI

Bakan Bolat, yurt dışından Türkiye’deki gerçek kişilere posta veya hızlı eşya taşıma yoluyla gelen ticari olmayan mallar için uygulanan 150 avroluk değerin 30 avroya yükseltilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Temu (Çin merkezli online alışveriş platformu) ile yeni bir düzenleme geldi. Bu düzenlemeye neden ihtiyaç duyuldu?“” sorusuna Bolat şu cevabı verdi:

“Bu tek firmaya, tek kişiye, tek ülkeye yönelik bir düzenleme değil, genel bir ithalat düzenlemesi. E-ticaret işlemlerinde sektör ve ürünlerde çok hızlı değişimlerin yaşandığını gördük. pazar payları Özellikle küçük esnaf, esnaf, ticaret odaları, esnaf odaları ve sanayi odaları bu sorundan çokça şikâyetçi oldular. Buradaki amaç, ülkemiz ekonomisinde tüccar, KOBİ, tüccar ve esnaf gibi yoğun pazar ve istihdam kaybının azaltılması ve döviz kaybının ülkemize olumsuz etkilerinin azaltılmasıdır. Bu amaçla bir değişiklik yapılmıştır. “

“TÜM GÖSTERGELERDE HEDEFLERE DOĞRU İLERLİYORUZ”

İhracatçıların döviz kurundan şikayetçi olduğu yönündeki yoruma yanıt veren Ticaret Bakanı Bolat, şunları söyledi:

“Orta vadeli program çok iyi gidiyor. Tüm göstergelerde hedeflerimize doğru ilerliyoruz. Girdi maliyetlerinin düşürülmesi için ihracatçılarımızla birlikte çalışıyoruz. İhracatçılara verilen tüm destekleri de anlattım. Yılın ikinci yarısı için ek destek için ek bütçe Bütçemizin büyük bir kısmı ihracatçılarımıza destek için ayrılacak.” “Bunu personel maaşlarına, SGK primlerine ve bazı gümrük kapılarımızın yenilenmesine ayırıyoruz. Küresel talep hızlandıkça ihracatçılarımızdan gelen siparişler daha da artacak. Temmuz ayında şimdiden 261,5 milyara ulaştık. OVP hedefine ulaşma yolunda hızla ilerliyoruz.

“GAYRİMENKULDE YENİ DÜZENLEME, GEREKLİ FİYATLARIN ENFLASYONUNU ÖNLEYECEK”

Bakan Bolat, 15 Eylül’de yürürlüğe girecek reklam sitelerine ilişkin yeni düzenlemeye ilişkin şu bilgileri verdi:

“Her düzenleme yeni bir ihtiyaçtan doğuyor. Geçtiğimiz yıl 1 Kasım’dan itibaren reklam veren sitelere ilişkin kimlik ve adres doğrulamayı hayata geçirdik. Yeni düzenleme, emlakçılarımızın ‘gayrimenkul satışına ilişkin satıcıdan yetki’ alacağı bir düzenleme olacak. Buradaki tüm amaç internet dünyasındaki çeşitli manipülatif ve spekülatif işlemleri ortadan kaldırmaktır. “Gereksiz fiyat enflasyonunu ve insanları aldatmayı önlemek için istikrar ve güven Eylül ortasında devreye girecek.”

Birçok tekstil üreticisinin üretimlerini Mısır’a taşıdığını ifade eden Bolat, Türkiye’ye tekstil sektöründe yeni yatırımların gelip gelmeyeceği sorulduğunda ise haberlerin bazen abartıldığını ve Türkiye’nin imalat sektöründe hâlâ çok güçlü olduğunun altını çizdi. .

Özellikle Batı’dan veya diğer ülkelerden gelen iş birliği tekliflerinin Türkiye’ye ortak olma veya Türkiye’den ithalat yönünde olduğunu belirten Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de çok güçlü girişimcilerle rekabet etmek kolay değil. Sonuçta yabancı yatırımcılar kâr etmek istediği ülkeye gitmek istiyor. Burada yerli üreticilerle, ihracatçılarla güçlü bir rekabet var. Dünyanın her yerinden, Afrika’dan 3 binden fazla alıcı burada. “Asya’dan, Avrupa’dan ve Amerika’dan buradayım. Türk giyiminin kalitesine, marka gücüne ve itibarına inandıkları için buradalar ve firmalar da çok mutlu. Onlar. çok yoğun görüşmeler yürütüyorlar. Bu fuarın tekstil ve hazır giyim sektörüne önemli katkısı olacak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir