Dortmund taraftarları kulübün silah üreticisiyle yaptığı sponsorluk anlaşmasına tepki gösterdi

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Dortmund taraftarlar derneği, “Borussia Dortmund’un bir silah şirketinin kamuoyundaki imajını iyileştirme yönündeki çağrısını istismar etmeyi reddediyoruz” dedi.

REKLAM

Borussia Dortmund taraftarları, Bundesliga sezonuna Alman silah üreticisi Rheinmetall ile yaptıkları sponsorluk anlaşmasına karşı kitlesel protestolarla başlamayı planlıyor.

Südtribüne taraftarları derneği Dortmund’dan yaptığı açıklamada, “Borussia Dortmund’un çağrısını bir silah imalat şirketinin kamuoyundaki imajını iyileştirmek ve böylece kendi değerlerinden vazgeçmek için kullanan BVB yönetimini ve komitelerini kesinlikle reddediyoruz.” dedi. Çarşamba günü 90’dan fazla Dortmund taraftarı grubu toplandı.

Dortmund, 29 Mayıs’ta, takımın Şampiyonlar Ligi finalinde Real Madrid ile karşılaşmasından üç gün önce, Düsseldorf merkezli silah üreticisi Rheinmetall ile üç yıllık sponsorluk anlaşması imzaladığını duyurdu.

Alman savunma şirketi Rheinmetall’in bu yıl yaklaşık 10 milyar euro (11,1 milyar dolar) civarında rekor toplam gelir elde etmesi bekleniyor. Ticaret, Ukrayna ve diğer yerlerdeki çatışmalar nedeniyle arttı.

Geçtiğimiz Şubat ayında şirket, Kuzey Almanya’nın Unterluess kentindeki mevcut tesisinde yıllık 200.000 top mermisi, 1.900 ton patlayıcı ve muhtemelen roket motorları ve savaş başlığı üretim kapasitesine sahip yeni bir fabrika kurulacağını açıklamıştı.

1889 yılında “Rheinische Metallwaaren- und Maschinenfabrik Actiengesellschaft” adıyla kurulan şirket, her iki Dünya Savaşı sırasında da Almanya’nın en büyük silah üreticilerinden biriydi.

Südtribune’a göre Rheinmetall’in Dortmund’a sponsor olduğu haberi “bomba etkisi” yarattı. Müzakerelerin hiçbir aşamasında taraftar temsilcilerine danışılmadığı da iddia edildi.

Taraftar grubu yaptığı açıklamada, “(Duyuru) zamanlaması, bu tartışmalı karara verilen tepkilerin kasıtlı olarak Şampiyonlar Ligi finali haberlerinin gölgesinde bırakılmasının amaçlandığını gösteriyor” dedi.

Dortmund başkanı Hans-Joachim Watzke daha önce anlaşmayı savunmuş ve şunları söylemişti: “Avrupa’da özgürlüğün nasıl savunulması gerektiğini her gün görüyoruz. Bu yeni normalle yüzleşmemiz gerekiyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir