ABD’li yetkili: İran her an İsrail’e füze saldırısı düzenleyebilir

İran’ın İsrail’e balistik füze saldırısı düzenlemeyi planladığına dair işaretlerin olduğu iddia edildi.

REKLAM

İsrail’in, İran destekli Hizbullah militanlarının lideri Hasan Nasrallah’ı Beyrut’un güneyindeki bir yeraltı karargahında öldürmesinin ardından Tahran’daki yetkililer İsrail’den “intikam” işaretleri veriyor.

ABD medyası Axios’un Salı günü bir Beyaz Saray yetkilisine dayandırdığı haberinde, İran’ın İsrail’e balistik füze saldırısı düzenlemeye hazırlandığı belirtildi.

Olayın yakın zamanda gerçekleşeceğine inanan ABD’li yetkili, İran’ın “güçlü bir yanıt” alacağını belirterek, “İsrail’in bu saldırıya karşı savunma hazırlıklarını destekliyoruz” dedi. dedi.

Saldırının, İsrail’in Hizbullah hedeflerine karşı güney Lübnan’ı işgal etmesinden sonra meydana geldiği iddia edildi.

ABD’li ve İsrailli yetkililer, kara saldırısının ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürülmesinin İran’ı daha doğrudan müdahaleye itebileceğinden korkuyor.

Son olarak önceki gün yapılan güvenlik toplantılarının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu şunları söyledi: “İran’ın şer eksenine karşı mücadele içindeyiz. Bir arada durmalıyız. Zor zamanlarda dayanışma içinde durmalıyız.”

İran hükümeti, Hamas siyasi büro şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da öldürülmesinin ardından İsrail’den intikam alacağını sürekli vurguluyor.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, İsrail Savunma Kuvvetlerinin ABD’den “İran’ın hazırlandığını” öğrendiğini ancak henüz herhangi bir “hava tehdidi” tespit edilmediğini söyledi.

“Hava savunma sistemlerimiz ve Hava Kuvvetlerine ait uçaklarımız göklerde devriye geziyor. ABD’li ortaklarımızla birlikte hem saldırı hem de savunma açısından en üst düzeyde hazırlıklı durumdayız” dedi.

Ne oldu?

Bölgede günlerdir artan gerilimin ardından İsrail, Lübnan’ın güneyindeki Hizbullah hedeflerine kara operasyonu başlattı.

İsrail kara kuvvetleri Salı sabahı güney Lübnan’a girerek, İran destekli düşmanlara karşı neredeyse bir yıl süren savaşta yeni bir cephe açtı.

İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada, “Lübnan’ın güneyindeki terörist hedeflere ve Hizbullah’a ait altyapıya sınırlı, yerel, hedefli kara saldırıları başlatıldı. Bu hedefler sınıra yakın kasabalarda bulunuyor ve kuzey İsrail’deki topluluklar için acil. “Bu bir tehdidi temsil ediyor” dedi.

“İsrail Hava Kuvvetleri ve İsrail topçu birlikleri, bölgedeki askeri hedeflere yönelik hedefli saldırılarla kara kuvvetlerine destek sağlıyor” ifadesine yer verilen açıklamada, “Bu operasyonlar, siyasi düzeyin kararı doğrultusunda onaylandı ve uygulandı” denildi.

Harekata “Kuzeyin Okları” adının verileceği belirtilirken, Lübnan’daki operasyonun Gazze’deki çatışmalara ve diğer cephelerdeki çatışmalara paralel olarak devam edeceği vurgulandı.

Operasyonun süresine ilişkin ayrıntı verilmezken, ordunun aylardır bu operasyon için eğitim ve hazırlık yaptığı belirtildi.

REKLAM

İsrail askerleri ile Hizbullah militanları arasında doğrudan çatışma olduğuna dair herhangi bir bilgi bulunmuyor. Ancak akşam boyunca İsrail topçusu güney Lübnan’daki hedeflere yoğun ateş açtı ve başkent Beyrut üzerinden hava saldırıları duyuldu.

İsrail’in üç bina sakinlerinin tahliyesi emrini vermesinden kısa bir süre sonra, Hizbullah’ın güçlü bir varlık gösterdiği başkent Beyrut’un güney banliyölerinden dumanlar yükseldi.

İsrail ordusu Pazartesi gecesi Hizbullah’a karşı küçük kara saldırıları düzenledi ve kuzey sınırlarını kapattı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, İsrail’in bu baskınlar hakkında ABD’yi bilgilendirdiğini belirterek, bunları “sınır yakınındaki Hizbullah altyapısına odaklanan sınırlı operasyonlar” olarak nitelendirdi.

REKLAM

Gazze’deki savaşın başlangıcından bu yana İsrail ile Hizbullah neredeyse her gün çatışıyor. Bu durum hem İsrail’de hem de Lübnan’da on binlerce insanı yerinden etti.

İsrail, Lübnan sınırına yakın bölgelerde aileler için güvenli bir ortam sağlanana kadar Hizbullah’a saldırmaya devam edeceğini söylüyor. Hizbullah ise Gazze’de ateşkes sağlanana kadar İsrail’e roket atmaya devam edeceğinin sözünü veriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir