Şansölye Scholz, AB zirvesi öncesinde Federal Meclis’te Alman hükümetinin dış ve ekonomi politikasına ilişkin tutumunu savundu.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, çarşamba günü Federal Meclis’e yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin (AB) Çin’e uyguladığı elektrikli araç vergilerini eleştirdi.
Scholz, Ukrayna ve İsrail’e silah desteğinin devamını görüşmek üzere AB zirvesine katılacak.
Polonya’nın sığınma başvurularını askıya alma planı ve İtalya’nın ilk göçmen kafilesini Arnavutluk’taki göçmen merkezlerine göndermesi, göç konusunun iki gün sürecek zirvenin gündeminde üst sıralarda yer alacağı anlamına geliyor.
Geçtiğimiz ay Almanya da tüm kara sınırlarında zorunlu kontroller uygulamaya koydu.
Toplantıda tartışılması beklenen diğer konular arasında, Macaristan’ın askeri yardım için ayrılan milyarlarca doları bloke etmeye devam ettiği Ukrayna’ya destek ve AB’de rekabet gücünün nasıl artırılabileceği yer alıyor.
Şansölye Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeye hazır olduğunu ancak Ukrayna’nın geleceğine ilişkin kararların Ukraynalıların iradesine aykırı olarak alınamayacağını yineledi.
Scholz ayrıca Ukrayna’ya verilen desteğin gelecekte de devam edeceğini doğruladı; Nitekim uzmanlar, gelecek ay yapılacak ABD seçimlerinin sonucuna bağlı olarak Ukrayna’ya verilen desteğin azalabileceği konusunda uyardı.
Almanya, ABD’den sonra Ukrayna’nın en büyük destekçilerinden biri. Öte yandan AB, dondurulan Rus varlıklarından Kiev’e 35 milyar euro yardım sözü vermişti.
Orta Doğu’daki gerilime ilişkin ateşkes çağrısını yineleyen Scholz, Almanya’nın her zaman İsrail’e destek vereceğini söyledi.
Silah sevkiyatlarının devam ettiğinin altını çizen Alman lider, Gazze’ye insani yardım ihtiyacının altını çizdi. Ayrıca İran’ın İsrail’e yönelik saldırıları nedeniyle “ateşle oynadığını” söyledi.
Scholz, ülkenin sanayi sorunlarını çözmek için bu ay Almanya’nın önde gelen iş dünyası dernekleri ve sanayi birlikleriyle bir araya gelme sözü verdi.
Çin yapımı elektrikli otomobillere yönelik yeni AB gümrük vergilerini eleştiren Scholz, Almanya’nın en iyi otomobilleri üretip küresel olarak rekabet etmesi gerektiğini söyledi.
Öte yandan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen’e göre AB düzeyinde kararlaştırılan bürokratik süreçlerin modernleştirilmesini ve ortadan kaldırılmasını destekledi.
Görünüşe göre Scholz ve hükümeti, gelecek yılın sonbaharında yapılması planlanan federal seçimler öncesinde sözlerini tutmak için sıkı bir mücadele vermek zorunda kalacak.