ABD’nin eski NATO temsilcisi, Orban’ın Batı’nın güvenliğini tehlikeye atacak kadar önemli olmadığını savundu

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği’nin (AB) dönem başkanlığını devraldıktan sonra Ukrayna, Moskova ve Pekin’i ziyaret etti. ABD’nin eski NATO daimi temsilcisi Ivo Daalder, Orban’ın Batı’nın güvenliğini etkileyebilecek önemli bir figür olmadığını söyledi.

REKLAM

NATO’nun 75. yıl dönümü zirvesi öncesinde ABD’nin eski NATO Daimi Temsilcisi Ivo Daalder, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın geçen hafta Moskova’ya yaptığı ani ziyareti eleştirerek, Macar liderin Batılı ülkelerin güvenliğini tehlikeye atabilecek “önemli bir figür değil mi” olduğunu vurguladı. .

Euronews’e verdiği röportajda Daalder, Macaristan Başbakanı Orban’ın “farklı bir yol belirleyemeyeceğini” vurguladı ve “en sonunda çoğunluğun, büyük çoğunluğun gitmek istediği yöne saygı duymak zorunda kalacak” dedi.

NATO üyesi ülkeler arasında yaygın olan görüş Orban’ın Moskova ziyaretinin gereksiz olduğu yönünde.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Avrupa işleri direktörü Michael Carpenter gazetecilere Orban’ın ziyareti hakkında şunları söyledi: “Bunu faydalı bulmuyoruz.”

Carpenter, “Bunun barış sürecini ilerleteceğini düşünmüyoruz ve kesinlikle Ukrayna’ya da faydası olmayacak” dedi.

Orban’ın ziyaretinin koordinesiz olduğunu vurgulayan Carpenter, “Başarılı olmayacağını biliyorduk çünkü Putin barış istemiyor, Ukrayna’nın kontrolünü elinde tutmak istiyor.”

İsmi açıklanmayan bir Ukraynalı kaynak Euronews’e şunları söyledi: “Putin bunu Kiev’deki bir çocuk hastanesine gerçekleştirdiği korkunç saldırıyla hem kendisine hem de hepimize kanıtladı.”

Hollanda’nın yeni Başbakanı Dick Schoof, ilk NATO zirvesi öncesinde Orban’ın Putin ile Avrupa Birliği (AB) adına konuşma “yetkisine sahip olmadığını” söyledi.

Daalder, aşırı sağ partilerin yükselişinin NATO ve diğer uluslararası kurumların işlemesi için gereken birlik ve güven konusunda “endişe verici” olduğunu söylüyor.

Daalder, “Kesinlikle aşırı sağa doğru esen çok kuvvetli bir rüzgar var. Bunu Avrupa’da ve ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nde sıklıkla görüyoruz” diye ekledi. Daalder, bu durumun kolektif güvenlik vaadiyle çeliştiğini söyledi.

“Avrupa Birliği’nin ortak egemenliği ve NATO’nun kolektif güvenlik fikrine dayanarak, komşunuzun güvenliği sizin güvenliğiniz için hayati öneme sahiptir” dedi.

Ayrıca Daalder, hem Ukrayna’nın hem de NATO’nun Rusya’nın yenilgi şansını artırmak için daha fazlasını yapması gerektiğini ve bunun genç erkek ve kadınları Ukrayna ordusunda savaşmaya seferber etmeyi de içerdiğini söylüyor.

Daalder şunları söyledi: “Ukrayna’nın işgücünü seferber etmesi gerekiyor. Bu savaş 40 yaşındakilerin yaptığı bir savaş. Tarihte başka hiçbir savaş 40 yaşındakilerin yaptığı bir savaş değil.”

“18 yaşındakileri, 20 yaşındakileri ve 21 yaşındakileri almalısınız; dünyanın geri kalanındaki tüm ordular buna güveniyor.”

Daalder, NATO müttefiklerinin bu önemli zirve için belirledikleri hedefleri de eleştirerek, Ukrayna’nın ittifaka üye olmaya davet edilmesi gerektiğini söyledi.

Daalder, “Ukrayna Avrupa Birliği ve NATO’ya entegre olmadığı sürece Rusya, Ukrayna’yı kontrol etme hedefinden vazgeçmeyecek” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir