Euro Bölgesi ekonomisi büyürken Alman ekonomisi küçüldü

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Avro Bölgesi ekonomisi 2024 yılının ikinci çeyreğinde beklentilerin üzerinde büyürken, Avro Bölgesi’nin güçlü ekonomilerinden Almanya %0,1 daraldı.

REKLAM

Eurostat’ın Salı günü açıkladığı ön verilere göre, Avro Bölgesi’nde ekonomik büyüme yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin üzerinde arttı.

Euro Bölgesi gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH), 2024 yılının ikinci çeyreğinde (Nisan-Haziran dönemi) yıllık %0,3 büyüyerek %0,2’lik büyüme beklentilerini aştı. Ancak Avro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi olan Almanya, 2024 yılının ikinci çeyreğinde beklenmedik bir şekilde çeyrek bazda %0,1 daralma kaydetti.

Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin ön verilerine göre bu, ilk çeyrekte yüzde 0,2’lik büyümeyi tersine çevirdi ve yüzde 0,1’lik artış tahminlerinin altında kaldı.

Sanayi sektörünün yüksek faiz oranları nedeniyle baskı altında kalmaya devam etmesi nedeniyle ekipman ve binalara yapılan yatırım önemli ölçüde azaldı.

Avrupa Birliği’nin (AB) tamamında büyüme ikinci çeyrekte %0,3 olmasına rağmen büyüme oranı ilk çeyrekle aynı hızda kaldı.

2024 yılının ikinci çeyreği için AB üyeleri arasında, En yüksek artışı ise yüzde 1,2 ile İrlanda kaydetti.İrlanda’yı yüzde 0,9 ile Litvanya ve yüzde 0,8 ile İspanya takip ediyor.

GSYH’de en büyük düşüş %-1,1 ile Letonya’da meydana geldi; onu %-0,8 ile İsveç ve %-0,2 ile Macaristan takip etti.

Tablo: GSYİH büyüme oranları 2024 2. çeyrek

Fransa’daki ekonomik büyüme, Fransız Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nün (INSEE) %0,3’lük büyüme tahminiyle uyumlu gerçekleşti.

İtalya’daki büyüme verileri İtalyan İstatistik Enstitüsü’nün (ISTAT) %0,2’lik tahminiyle uyumlu gerçekleşti.

İtalyan ekonomisi ikinci çeyrekte, ilk çeyrekteki %0,3’lük büyümenin altında, %0,2 büyüdü.

Ekonomik duyarlılık Temmuz ayında istikrarlı seyrediyor, istihdam beklentileri düşüyor

Avrupa Komisyonu Temmuz ayı iş ve tüketici anketinin sonuçlarını açıkladı.

Ekonomik duyarlılık göstergesi (ESI) hem AB’de 0,1 puanla 96,4’te, hem de Euro Bölgesi’nde -0,1 puanla 95,8’de sabit kaldı.

Öte yandan İstihdam Beklentileri Göstergesi’nde (EEI) önemli bir düşüş kaydedildi. AB -1,6 puanla 98,7’ye, Euro Bölgesi -1,8 puanla 97,8’e geriledi. Her iki bölge de Nisan 2021’den bu yana ilk kez uzun vadeli ortalamaların altına düştü.

Euro bölgesi hizmet sektörü göstergesi Temmuz 2024’teki 6,2’den aylık 4,8’e düşerek 5,5 olan piyasa beklentilerinin altında kaldı.

REKLAM

Euro bölgesi tüketici güven endeksi Temmuz 2024’te -13’e yükselerek Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Piyasa tepkileri

Euro, veri açıklandıktan kısa bir süre sonra dolar karşısında 1,0830 seviyesinde sabit kaldı.

Avrupa devlet tahvili getirileri de istikrarlı kaldı. Kısa vadeli tahvillerin Schatz getirisi 5 baz puan düşerek %2,60’a geriledi.

Bu durumun, Almanya’nın ikinci çeyrekteki hayal kırıklığı yaratan ekonomik performansının ardından Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) daha uyumlu bir duruş sergileyeceğine dair beklentilerin arttığına dair bir işaret olduğu düşünülüyor.

REKLAM

Avrupa hisse senetleri Salı sabahı işlemlerinde ılımlı bir toparlanma girişiminde bulundu. Daha geniş anlamda Euro STOXX 50 endeksi %0,5 yükseldi.

Fransa’da CAC 40 ve Almanya’da DAX endeksleri yüzde 0,4 yükselirken, İtalya ve İspanya’da borsa endeksleri yüzde 0,3 yükseldi.

Euro STOXX 50 bileşenleri arasında en iyi performansı gösterenler %2,5 artışla çip üreticisi ASML Holding ve %1,6 artışla Deutsche Bank oldu.

Buna karşılık Phillips, Iberdrola ve Enel sırasıyla %2,8, %0,9 ve %0,8 düştü.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir