İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Emre Aydın, Giresun’da yapılan araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Aydın, şunları söyledi: “Karalahana tüketen kişilerin kanındaki değişimlere ve endoskopi yapılanlarda görülen farklılıklara baktık. Çalışmalar genellikle kimyagerlerin analizleriyle sınırlıydı. Sonuçlarımız karalahana kirpinin antikarsinojenik, antioksidan ve koruyucu etkilere sahip olduğunu gösterdi. diyabet ve osteoporoza karşı koruyucu olmasının yanı sıra mide üzerinde de koruyucu etkileri vardır.”
Aydın, karalahananın sık tüketilmesinin guatra neden olduğu inancının hiçbir bilimsel dayanağı olmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Toplumda bu algı çok yaygın. Ancak bu bitkinin aşırı tüketiminin zararlı olduğunu kanıtlayan hiçbir bilimsel veri yok. karalahana, özellikle A, C. “D vitamini ve kalsiyum açısından önemli faydalar sunuyor. Osteoporoza karşı koruyucu etkisi olduğunu gördük. Ayrıca karalahana çiğ tüketildiğinde mide ağrısını azaltmak için de kullanılıyor” dedi.
PAMUK YAKA KARNINIZI KORUYOR
Aydın, yaptıkları araştırma sonucunda pişmiş karalahana tüketiminde herhangi bir olumsuz etki gözlemlemediklerini belirterek, “Pişmiş karalahananın mide üzerinde koruyucu etkilerinin olduğu tespit edildi. Ayrıca kemik erimesi oranının da daha düşük olduğu görülüyor. çiğ lahana tüketenler en faydalı tüketim şekli gibi görünüyor.”
DAHA FAZLA ARAŞTIRMA YAPILMALI
Aydın, Türkiye’de yaygın olarak tüketilen yerel bitkiler hakkında da daha fazla bilimsel araştırma yapılması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Karalahana gibi sıklıkla tüketilen bir bitkinin bu kadar az çalışılması oldukça garip. Bu sadece karalahana için değil kirpi için de geçerli. taflan gibi yerel bitkiler için.” “Bu araştırma nadir vaka olarak kabul edildi ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yayınlandı” dedi.
Kale bağışıklık sistemi için önemlidir.
Giresun Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Şen, karalahananın sağlığa olumlu etkilerinden bahsetti. Doç. Dr. Şen, “Soğuk havaların etkisiyle karla kaplı lahana daha lezzetli oluyor. C vitamini açısından oldukça zengin olan bu bitki, aynı zamanda K vitaminiyle de biliniyor. ve antioksidan özellikleri yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak sağlığını iyileştirir ve kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.” “Faydası olur” dedi.
Ev hanımı Elmas Atar ise haftada en az bir veya iki kez lahana yediğini belirterek, şöyle konuştu: “Soframızda lahana çorbası her zaman var. Lahana böreği, böreği, çorbası, güveci ve hatta turşusunu hazırlıyoruz. Kimse yok.” Karadeniz’de lahana tüketmeyenler var.”
İHA