Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, ülkesinin Filistin’i devlet olarak tanımasına ilişkin resmi belgeleri Brüksel’de görüştüğü Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa’ya teslim etti.
Filistin Devleti’ni tanıma kararını açıklayan Norveç, resmi diplomatik belgeleri Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa’ya teslim etti.
Hafta içinde yayınlanan bir bildiride Oslo, AB ülkeleri İspanya ve İrlanda’nın yanı sıra Filistin Devleti’ni de tanıdığını duyurdu.
Bu adım İsrail’in sert tepkisine neden oldu.
Analistler bu kararı, Gazze’de yedi ayı aşkın süredir devam eden saldırılarda “İsrail’in yalnızlığını daha da artıran” tarihi bir adım olarak değerlendiriyor.
Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, resmi belgeleri Brüksel’de Filistin Başbakanı Mustafa’ya teslim etti.
Öte yandan Filistin Başbakanı Mustafa, Pazartesi günü AB ülkelerinin dışişleri bakanları ve diğer üst düzey AB yetkilileriyle bir araya gelerek ülkesine destek isteyecek.
Bir Kuzey Avrupa ülkesi olan Norveç, Avrupa Birliği üyesi değildir.
Üç ülkenin attığı diplomatik adım, İsrail’in 1967 savaşında fethettiği ve halen işgali altında tuttuğu Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde bağımsız bir devlet kurmak isteyen Filistinlilere verilen desteğin göstergesidir.
Norveç’in İsrail ve Filistin ile yakın ilişkileri var. Ancak uzun yıllar bağımsız bir Filistin devleti fikrini savundu ve destekledi.
Bu arada İspanya ve İrlanda’nın resmi tanınma töreni 28 Mayıs Salı günü yapılacak.
Filistin’i devlet olarak tanıyan ülkeler
Filistin için tarihi süreç, 1988 yılında Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Yaser Arafat’ın Filistin’i başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet ilan etmesiyle başladı.
O tarihten bu yana 142 ülke Filistin’i devlet olarak tanıdı.
Bu rakam Birleşmiş Milletlerin 193 üyesinin üçte ikisinden fazlasına tekabül ediyor.
ABD’nin yanı sıra Avrupa Birliği’nin 27 üyesinin yarısından fazlası Filistin’i devlet olarak tanımıyor.
Bazı AB üyesi ülkeler yakın zamanda “şartlar uygun olduğunda” Filistin’i devlet olarak tanıyacaklarını açıkladılar.