Putin: Ukrayna ile İstanbul ve Minsk anlaşmaları temelinde diyaloğu sürdürmeye hazırız

Putin, Ukrayna ile İstanbul ve Minsk anlaşmaları temelinde diyalogu sürdürmeye “hazır” olduğunu söyledi.

REKLAM

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, perşembe günü Vietnam’ın başkenti Hanoi’de düzenlediği basın toplantısında, Kremlin yönetiminin Ukrayna ile İstanbul ve Minsk anlaşmaları temelinde müzakerelere hazır olduğunu söyledi.

Putin, “İstanbul ve Minsk’te neredeyse bir buçuk ay süren zorlu müzakereler sırasında varılan anlaşmalara dayanarak Ukrayna tarafıyla diyaloğumuzu sürdürmeye hazırız” diyerek, nerede ve ne zaman olduğunun “önemli olmadığını” da sözlerine ekledi. diyalog gerçekleşecek.

Minsk Anlaşmaları, Ukrayna’nın Rusya yanlısı ayrılıkçı Donbas ve Luhansk bölgeleri ile Kiev yönetimi arasında devam eden çatışmayı sona erdirmek amacıyla 2014 yılında imzalanmıştı.

Anlaşmalar arasında bölgede ateşkes ve esir değişiminin yanı sıra Ukrayna’nın Donbass bölgesine özel statü verecek bir anayasa değişikliği de yer alıyordu.

Öte yandan Rusya yanlısı ayrılıkçıların Rusya-Ukrayna sınırından silah çekmesi gerekiyordu ancak iki tarafın birbirini ateşkesi ihlal etmekle suçlaması nedeniyle anlaşmaların uygulanması sekteye uğradı.

Putin, Şubat 2022’de yaptığı açıklamada “Minsk anlaşmalarının artık mevcut olmadığını” söyledi.

Bu açıklamadan bir ay sonra, Türk hükümetinin diplomatik girişimlerinin ardından Rusya ve Ukrayna, İstanbul’da bir dizi barış görüşmesi gerçekleştirdi ve hatta gelecekteki barış anlaşmasının taslağı üzerinde anlaşmaya vardı. Ancak Kiev yönetimi daha sonra tutumunu değiştirerek görüşmelerden çekildi.

Aynı yılın Ekim ayında Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Putin’in cumhurbaşkanı olduğu sürece Rusya ile her türlü barış görüşmesini yasaklayan bir kararname imzaladı.

Rusya, Ukrayna’nın Karadeniz kıyısındaki Kırım yarımadasını ilk kez 2014 yılında işgal etmişti.

Kırım’ın işgalinden kısa bir süre sonra, etnik Rus nüfusun ağırlıklı olduğu Donbass’taki Luhansk ve Donetsk oblastları, Rusya’nın desteğiyle Ukrayna yönetimine savaş ilan etti ve tanınmayan iki cumhuriyet kurdu. Daha sonra Rusya, Ukrayna’yı işgalinin bir parçası olarak bu iki cumhuriyeti ilhak etti.

Şubat 2022’de Rusya, Ukrayna’nın “Nazilerden kurtarılması gerektiğini” öne sürerek ülkeye geniş çaplı bir işgal başlattı ve özellikle doğu Ukrayna’da çatışmalar hala devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir