Rusya, Ukrayna saldırılarının devam ettiği Kursk’ta federal acil durum ilan etti

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Duyuru, yüzlerce Ukraynalı askerin Rusya’nın Kursk bölgesinde devam eden saldırısından dört gün sonra geldi.

REKLAM

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, savaşın başlangıcından bu yana Kiev’in Rusya topraklarına yönelik en büyük saldırısı olarak kabul edilen Kursk saldırılarından dört gün sonra Cuma günü “federal düzeyde” olağanüstü hal ilan etti.

Kremlin’den Salı günü yapılan açıklamada, yaklaşık 300 Ukraynalı askerin sınırı geçerek Rusya topraklarında savaşmaya başladığı belirtildi.

Ukrayna’nın sürpriz operasyonuna ilişkin çok az güvenilir bilgi bulunurken, stratejik hedefleri de belirsiz.

Ukraynalı yetkililer, Moskova’nın yaklaşık 500 kilometre güneybatısında meydana gelen saldırı hakkında yorum yapmayı reddetti. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy’in kıdemli danışmanlarından Myhailo Podolyak Perşembe günü yaptığı açıklamada, sınır bölgesindeki saldırıların Rusya’nın “savaşın yavaş yavaş Rus topraklarına doğru ilerlediğini fark etmesini sağlayacağını” söyledi.

Podolyak ayrıca operasyonun Moskova ile müzakereler yapılması durumunda Kiev’in konumunu güçlendireceğini de öne sürdü.

Bölgenin vali vekili Alexei Smirnov, Telegram aracılığıyla “Kursk bölgesindeki operasyonel durumun zor olmaya devam ettiğini” söyledi. Çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan insanlara sosyal hizmetler ve sivil toplum kuruluşlarının yardım sağladığını sözlerine ekledi.

Rusya, 500’den fazla mağdur olduğunda veya hasar 500 milyon rubleyi (5,4 milyon euro) aştığında federal acil durum ilan ediyor. Rusya’nın Kursk’tan tahliyesine ilişkin son rakam 3.000’di.

Saldırı, Ukrayna ordusunun, Donetsk bölgesi başta olmak üzere doğu Ukrayna’daki ön cephelere yönelik yoğun Rus saldırılarını püskürtmeye çalıştığı bir dönemde gerçekleştirildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk’in Kremlin güçleri tarafından kontrol edilmeyen kısımlarını ele geçirmek istediğini açıkça belirtti.

Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW), Ukrayna kuvvetlerinin Kursk bölgesine doğru “hızlı ilerlemesini” sürdürdüğünü ve sınırın 35 kilometresine kadar ilerlediğini bildirdi.

Washington’daki ISW Perşembe günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, “Rusya’nın, Ukrayna’nın Kursk’a yönelik saldırısına tutarlı bir yanıt vermemesi… ve Ukrayna’nın ilerleme hızı, Ukrayna kuvvetlerinin operasyonel sürpriz yapma kapasitesine sahip olduğunu gösteriyor” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı daha Cuma günü yaptığı açıklamada, ordunun “işgal girişimini püskürtmeye devam ettiğini” ve hava saldırıları, topçu ve kara birlikleriyle karşılık verdiğini söyledi.

Ukrayna ayrıca uzun menzilli insansız hava araçlarıyla ön cephelerin çok gerisindeki bölgeleri vurma, askeri tesisleri, petrol rafinerilerini ve diğer altyapıları hedef alma stratejisini de sürdürdü.

Yetkililer, Ukrayna insansız hava araçlarının (İHA’lar) perşembe gecesi Rusya’nın Ukrayna sınırına yaklaşık 300 kilometre uzaklıktaki Lipetsk bölgesine saldırdığını duyurdu.

Lipetsk Bölgesel Acil Durumlar Bakanlığı, aralarında MiG-29 ve Su-34’lerin de bulunduğu savaş uçaklarının bulunduğu askeri havaalanında yangın çıktığını söyledi.

Lipetsk Valisi Igor Artamonov, saldırıda belirtilmeyen elektrik altyapısının hasar gördüğünü ve dokuz kişinin yaralandığını söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı, gecede 19’u Lipetsk üzerinde olmak üzere 75 Ukrayna insansız hava aracının düşürüldüğünü duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir