TİM Başkanı Gültepe: Yüksek teknolojili ürünler ihracatında 100 milyar dolara doğru yarışıyoruz

Oluşturulma tarihi: 12 Ekim 2024 14:47

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Son iki gün içerisinde çok sayıda etkinlikte bir araya gelerek inovasyonun farklı yönlerini ele aldık. İnovasyonu tüm boyutlarıyla ele aldık.”

class = “medyanet-inline-adv”>

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, yüksek teknolojili ürün ihracatını 10 yılda ikiye katladıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatında 100 milyar dolara doğru yarışıyoruz. teknoloji”. dedi.

Ticaret Bakanlığı desteğiyle ve TİM ev sahipliğinde bu yıl 11’incisi düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası 2024, üçüncü gününe “Alışılmışın Dışında: İnsan, Kültür, Model” temasıyla Haliç Kongre Merkezi’nde devam ediyor.

Etkinliğin üçüncü ve son gününde ise Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın katılımıyla Türk girişimcilerin ödül töreni ve İnovaTim inovasyon yarışmasının ödül töreni gerçekleştirildi.

Ödül töreninde konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, son iki gün içinde inovasyonun farklı yönlerini araştıran çok sayıda etkinlikte bir araya geldiklerini belirterek, şöyle konuştu: “Hem ana sahnemizde hem de diğer etkinlik alanlarında kapsamlı bir programa tanıklık ettik. .

class = “medyanet-inline-adv”>

İnovasyonu tüm boyutlarıyla ele aldık. Küresel başarıya imza atan lider markaların hikayelerini dinledik. “Yerelden küresele uzanan güçlü bir inovasyon ekosistemi yaratmanın yollarını tartışarak Türkiye’nin eşsiz potansiyelini ortaya çıkardık” dedi.

Dünya inovasyon sıralamasında son 12 yılda 74’üncü sıradan 37’nci sıraya çıktıklarını hatırlatan Gültepe, 10 yılda yüksek teknolojili ürün ihracatını ikiye katladıklarını, orta sektörlerde ise 100 milyar dolara koştuklarını açıkladı. yüksek ve orta-yüksek. yüksek teknolojili ürünlerin ihracatı.

“UZUN VE ZOR BİR REKABET AMA KAYBEDEN OLMADAN TANIK OLDUK”

Mustafa Gültepe, küresel inovasyon sıralamasında bu yıl etkilenen ülkelerin ilk sıralarda yer alan ABD, Çin ve İsveç olduğunu kaydederek, şöyle konuştu: “TİM olarak uluslararası işbirliklerimizi güçlendirerek Türkiye’yi inovasyon ekosisteminin merkezine getirmek istiyoruz. Bugün hem ‘İnovaTİM’de, hem de ‘İnovasyon Yarışması’nda, ‘Türk Girişimciler Yarışması’nda gençlerimize ödüller vereceğiz.” dedi.

İnovaTİM inovasyon yarışmasını Sürdürülebilirlik ve Yapay Zeka kategorilerinde düzenlediklerini anlatan Gültepe, şöyle konuştu: “İnovaTİM inovasyon yarışmasına bu yıl Türkiye genelinde 69 farklı üniversiteden 2 bin 334 öğrenci başvurdu. 443 takım yarıştı. Uzun soluklu bir rekabete tanık olduk. , rekabete meydan okuyor ama kaybedenler olmadan.” “Gençlerimizin katıldığı bu etkinlik, ‘Özgelecek’ algoritmasıyla Türkiye’nin en kapsamlı ve özgün programları arasında yer alıyor.” dedi.

class = “medyanet-inline-adv”>

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Türk Girişimciler Yarışması”nın “Tüm Türkiye” ve “Girişimcilik Evi TİM-TEB” olmak üzere iki ana kategoride düzenlendiğini belirten Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin Girişimci Yarışması’na 30 farklı ilden 163 başvuru geldi. Teknoloji odaklı 18 girişim, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘her zaman ileriyi’ hedefleyeceğiz, yenilikten, deneme yanılmadan korkacağız. “Sizi bu güne getiren azminizdir, bundan sonra da size yol gösterecek olan da cesaretinizdir. Yakın gelecekte aranızda ülkemizi müreffeh bir geleceğin ön sıralarına taşıyacak girişimciler, projeleriyle dünyaya ses getirecek mühendisler ve geleceğe yön verecek ekonomistler olacak.”

Gültepe, Türkiye’nin en genç ve yenilikçi ailesi İnovaTİM’in 3 binin üzerinde üniversite öğrencisiyle çalışmalarına devam ettiğini sözlerine ekledi.

GİRİŞİMCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

class = “medyanet-inline-adv”>

Türkiye Girişimciler 2024 Ödülleri’nde TİM-TEB Girişimcilik Evi kategorisinde “En Hızlı Büyüyen Girişimci” ödülünü Shipentegra alırken, “En Çok Ülkeye İhracat Yapan Girişimci” ödülü ise Toffu’ya verildi. Türkiye kategorisinde DRN Lojistik “Hedefim Küresel Başarı” ödülünü, GC Savunma “Kadın Teknoloji Girişimcisi” ödülünü, Tumurly “Çevre ve Sürdürülebilirlik Girişimcisi” ödülünü, Neuraturk ise “Genç Girişimci” ödülünü aldı. ‘ ödül.

İnovaTİM inovasyon yarışmasında Sürdürülebilirlik kategorisinde Retile, Nature’s Renewables, Biotexura, Foundation Station ve Ecocrate firmaları ödül alırken, Yapay Zeka kategorisinde Sağlık Tarlam, Hemix, Effiorbit, Lintech ve Havade ödüle layık görüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir