Uzun sürecekse dikkatli olun! Ebeveynlere önemli uyarı

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Birimi Uzmanı Dr. Dr. Esra Akkaya Yılmaz, çocuklar için büyük bir sağlık sorunu olan ishalin tüm dünyada yaygın bir sorun olduğunu söyledi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Birimi Uzmanı, özellikle 5 yaş altı çocuklarda sık görülen bu durumun, çocukların yaşam kalitesini etkilediğini ve ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi. Dr. Esra Akkaya Yılmaz sözlerine şöyle devam etti;

“İshal, emzirilen bebeklerde 24 saat içinde üçten fazla sulu dışkılama veya normalden daha sık sulu dışkılama olarak tanımlanır. Hastalarda ishalin yanı sıra ateş, kusma, bulantı, karın ağrısı ve halsizlik de görülebilir. Yüzme havuzu veya deniz, kirli Su içmek, kirli suyla yıkanmış yiyecekler yemek veya açıkta satılan veya bozulmuş yiyecekler yemekten kaynaklanabilir. Çocuklarda yaz ishali 3 ila 7 gün sürer. Kendi kendine beslenemeyen çocuklarda kanlı olur. İshal ve su kaybı belirtileri varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır Bunlar ağız ve dudaklarda kuruluk, uykuya eğilim, gözlerde çöküklük, nabızda hızlanma ve idrar miktarında azalma olarak sıralanabilir. Hastanın sıvı ve elektrolit kaybı varsa ishal olan çocuk anne sütüyle beslenir, bu dönemde emzirmeye devam edilmeli ve paketli gıdalar tüketilmemelidir. İshale iyi gelen besinlerin başında patates, muz, pirinç lapası ve yoğurt gelir. “İshal süresini azalttığına inanılan probiyotiklerin kullanımı da öneriliyor.”

“GIDALAR 4 DERECEDEN DAHA SICAK YERLERDE SAKLANMAMALI, YETERİNCE ISITILARAK BİR SAAT İÇİNDE BEKLENMEDEN TÜKETİLMELİ”

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Birimi Uzmanı. Dr. Esra Akkaya Yılmaz, açıklamasına şöyle devam etti: “Bebeği beslemeden, bezini değiştirmeden veya tuvalete gittikten sonra ishalden korunmak için hijyen koşullarını iyileştirmek ve elleri yıkamak çok önemli. Artan yemeklerin mutlaka yıkanması gerekiyor. Kullanılmamalı, şişelenmiş ya da kaynamış su tüketilmeli. Sıcaklığın 4 derecenin üzerinde olduğu yerlerde besinler tüketilmeli, dolayısıyla rotavirüs aşısı da bu hastalıktan korunmak için bir diğer seçenek. ve hasta olduklarında anaokuluna veya okula gitmemeleri gerekiyor” dedi (İHA)Bu içerik Hande Dağ tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir