Vergi düzenlemesi gelirleri artıracak ve kaçak çalışmaya karşı mücadeleyi hızlandıracak

Vergi ve sosyal güvenlikle ilgili hükümlerin yer aldığı yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Kanun gelirin artırılmasını, vergi güvenliğini, vergiye gönüllü uyumu ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi amaçlıyor. Bu kapsamda vergi dairesinin bilgisi dışında herhangi bir sorumluluk oluşturmaksızın kayıt dışı faaliyetlerde bulunarak vergi kaybına neden olmanız halinde vergi ziyaı cezası %50 oranında artırılarak uygulanacaktır.

Vergi Usul Kanunu kapsamındaki usulsüzlüklere ilişkin yaptırım takviminde değişiklik yapılarak kayıt dışılıkla mücadelenin güçlendirilmesi planlanıyor.

Kanunda bazı usulsüzlüklere yönelik yaptırımların sıkılaştırılmasına, suçların tekrarı halinde ise daha ağır yaptırımların uygulanmasına yönelik kurallar getiriliyor.

Başkalarının banka hesaplarını, ödeme kayıt cihazlarını ve POS cihazlarını kullanmanın cezaları kanunla düzenlenmiştir.

Normal çalışma saatleri dışında fiilen ofis dışında çalışan Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) personeline, bu şekilde çalışılan her saat için 160 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpılması sonucu bulunacak miktarda fazla çalışma ücreti ödenecek. . Aylık 50 saati aşmamak üzere ücret ödenecek personel sayısı, GİB il teşkilatı kadro ve pozisyonlarının kamu çalışanları ve sözleşmeli personel toplam sayısının yüzde 20’sini geçemez. Taşra teşkilatı GİB’in 4 bin çalışanı ve pozisyonlarının tamamı bu ödemeyi almış olsaydı, düzenlemenin bütçeye toplam etkisi yıllık 348,6 milyon lira olacaktı.

Seyahat, eğlence ve spor gibi ticari olmayan faaliyetlerde kullanılan deniz taşıma araçlarının limanlarda verilen kiralama, bakım gibi hizmetlerinde KDV istisnasının geçerli olmaması ve mevcut muafiyetin kısmi muafiyete dönüştürülmesi halinde, Bunun yıllık toplam 5,4 milyar liralık etki yaratması bekleniyor.

Serbest bölgelerde faaliyet gösteren kuruluşların yurt içi satışlarından elde ettikleri kazançlara tanınan gelir ve kurumlar vergisi istisnası kaldırılacak, sadece bu bölgelerde üretilen ürünlerin yurt dışına satışından elde edilen kazançlar gelir vergisinden veya şirketlerden istisna edilecek. Muafiyetin ihracatla sınırlı kalması durumunda 2025 yılı için gelirlere 2,5 milyar liralık bir etki öngörülüyor.

Asgari emekli maaşı 12 bin 500 lira

Kısa vadeli sigortalar için prim oranı %2,25 olarak belirlendi. Tüm poliçe sahiplerinin prim kazançlarının alt limitine göre raporlandığını varsayarsak, prim tahsilatı bir yılda yaklaşık 10,9 milyar Pound artacak; Dolayısıyla SGK cirosunun yaklaşık %12,5 oranında artması bekleniyor.

Asgari emekli maaşının 12 bin 500 lira olacağı öngörüsünden 3,7 milyon kişi etkilenecek. Bu durumun 2024 yılı için 33,2 milyar liralık maliyet yaratacağı tahmin ediliyor.

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı sayılan ve ilk kez yaşlılık veya yaşlılık aylığı almakta olanların işverenlerine 5 puanlık Hazine destek primi ödenmesi uygulaması, sosyal güvence kapsamında aynı işte çalışmaya devam ediyor. güvenlik destek primi kesilir. Ağustos 2024’ten itibaren bu indirimin bastırılmasıyla kamu harcamalarının yıllık bazda 13,7 milyar lira azalması bekleniyor.

Kurumlar vergisinden muaf gayrimenkul yatırımı yapan fon ve ortaklıklar, Türkiye’de yerleşik olmaları koşuluyla, sahip oldukları gayrimenkullerden elde ettikleri kârın, temettü gibi ticari varlıklar da dahil olmak üzere yüzde 50’sini dağıtmak zorunda kalacak. belirtilen süre içerisinde. Hissedarlara dağıtılan temettülerden tahsil edilecek gelir ve kurumlar vergisinin etkisinin ise 7,2 milyar lira olacağı tahmin ediliyor.

Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle kamu-özel ortaklığı (PPP) projeleri kapsamında elde edilen kazançlara uygulanan kurumlar vergisi oranı yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarılacak. Bu nedenle şirketlere vergi etkisinin 557 milyon lira olduğu tahmin ediliyor.

Ulusal asgari kurumlar vergisi uygulamasına ilişkin mevzuatın 62 bin kurumlar vergisi mükellefini etkilemesi ve yıllık 70 milyar lira ek gelir elde etmesi bekleniyor.

Çok uluslu şirketlere yönelik küresel asgari kurumlar vergisinin uygulanmasına ilişkin kurallardan 40 milyar liralık gelir bekleniyor.

Yurt dışına çıkan vatandaşların çıkışları için toplanacak vergi 500 liraya çıkarılacak ve her yıl bir önceki yılın yeniden değerleme oranı oranında artırılacak. Bu uygulamanın yıllık ekonomik etkisinin 4,3 milyar lira olacağı tahmin ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir