Yunanistan donanmasını Fransız yapımı fırkateynlerle güçlendirmeye hazırlanıyor

Bu haberin ilk olarak yayınlandığı dil prodüktör_lingua_el

Yunanistan’ın sipariş ettiği üç Belharra fırkateyninin Fransa’nın Lorian kentindeki teslimatına ilişkin çalışmalar tamamlanmak üzere.

REKLAM

Yunanistan’ın savunma kabiliyetini artıracak ve Fransa ile deniz savunma iş birliğini güçlendirecek üç yeni Belharra sınıfı fırkateynin teslimatı planlandığı gibi ilerliyor.

Fırkateynlerden ikisi suya indirildi ve şu anda son testlerden geçiyor.

Gemilerin bir kısmı Yunanistan’ın Salamis adasındaki Salamis tersanelerinde inşa edilirken, ileri savunma teknolojisi ağırlıklı olarak Fransa tarafından sağlanıyor.

Fırkateynler, Exocet su üstü füzeleri, Aster uçaksavar füzeleri, RAM füzeleri ve denizaltısavar torpidoların yanı sıra helikopterler, insansız hava araçlarıyla donatılacak ve en son radar teknolojisine sahip olacak.

Gemiler “dijital fırkateyn” olarak tanıtılıyor.

euronews’e verdiği röportajda Salamina tersaneleri başkanı Dr. George Koros, “Sözleşmemiz altıya kadar fırkateynin inşasını öngörüyor. Şu anda Fransız firkateyni için beş blok inşa ediyoruz” dedi.

Fransız Donanma Grubu da Yunanistan ile teknoloji transferini paylaşıyor.

Salamis Tersanesi başkanı Euronews’e verdiği röportajda şunları söyledi: “Yunanistan’ın bu bilgiden yararlanarak yeni bir sayfa açabileceğini ve büyük bir savunma gemisi üreticisi olabileceğini düşünüyorum.”

Yunanistan, Eylül 2021’de Fransa ile üç gemi için yaklaşık 3 milyar avro değerinde bir sözleşme imzaladı. Aynı zamanda, üçüncü bir tarafın saldırısı durumunda her iki ülkenin de destek vermesini zorunlu kılan karşılıklı savunma maddesini içeren bir Fransız-Yunan savunma anlaşması imzalandı.

Kimon ve Nearchos isimli ilk iki fırkateyn Fransız konseptiyle teslim edilecek. Formion isimli üçüncü fırkateynin ise Yunan konfigürasyonunda teslim edilmesi bekleniyor.

FDI HN’nin cephaneliği aynı zamanda uzun mesafelerdeki hedefleri vurabilen Exocet füzelerini de içeriyor.

“Fırkateynler, savunma iş birliği ve anlaşmasının yalnızca bir bileşeni olmasına rağmen, iki ülke arasında denizde, havada ve karada savunma iş birliğinin temel direği olacak, ancak esasen iki ülke donanmalarının Brett, aynı aracın onlarca yıl boyunca denizde çalışır durumda kalacağını da sözlerine ekledi.

Türkiye ile gerginlik

Fırkateynler, Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’deki savunma kapasitesini artırma stratejisinin bir parçası.

Son yıllarda iki ülke arasında Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama hakları konusunda gerginlikler yoğunlaştı.

Her iki ülke de onlarca yıldır çeşitli konularda anlaşmazlığa düşmüş durumda.

Yunanistan, gerilimin devam ettiği dönemde 18 Fransız Rafale savaş uçağı satın almıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir