Moskova, Ukrayna kuvvetlerinin Rusya’ya sınır ötesi saldırı düzenlediğini söyledi

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Çatışmalar, Rusya’nın Kursk bölgesinde, sınıra yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan 5 bin nüfuslu Sudzha kentinin dış mahallelerine de sıçradı.

REKLAM

Kremlin’e göre, Salı günü yaklaşık 300 Ukraynalı asker sınırı geçerek Rusya topraklarında savaşmaya başladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna 22’nci Mekanize Tugayı askerlerinin Rusya’nın Kursk bölgesindeki Nikolayevo-Daryino ve Oleshnya sınır köyleri arasında “11 tank ve 20’den fazla zırhlı aracın” desteğiyle saldırı başlattığını duyurdu.

Çatışmalar, Ukrayna’nın Sumy bölgesi yakınındaki sınıra yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki 5.000 nüfuslu Sudzha şehrinin dış mahallelerine yayıldı.

Kremlin ayrıca Ukrayna’nın saldırısının drone ve füze saldırılarıyla desteklendiğini söyledi.

Rusya’nın devlet haber ajansı Tass, çoğunluğu Sudzha ve Korenevo bölgelerinde olmak üzere en az beş sivilin öldüğünü ve yaklaşık 28 kişinin yaralandığını söyledi. Füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırısı iddiaları ve yaralanma raporları henüz doğrulanmadı.

Moskova saldırıyı püskürttüğünü söylese de saldırının Çarşamba akşamı bitip bitmediği belli değil.

Kiev yönetiminden iddia edilen saldırıyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Ancak Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi yetkilisi Andrii Kovalenko, Rusya’nın söz konusu sınırı kontrol etmediğini söyledi.

Kovalenko, Telegram gönderisinde “Rus askeri komutanları Kursk Oblastı’ndaki durumu kontrol ettikleri konusunda yalan söylüyor” diye yazdı.

Bu, Ukrayna kuvvetlerinin Rusya topraklarına ilk girişi değil. Mart ayında sürgündeki Ukrayna yanlısı Rus savaşçılar Belgorod ve Kursk bölgelerine saldırdılar ancak hiçbir şey başaramadan geri püskürtüldüler.

Saldırının, bazı Rus birliklerini başka yerlerden birlikleri hareket ettirerek savunmalarını güçlendirmeye zorlamanın ötesinde ne gibi faydalar sağlayacağına dair sorular devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir