“Agresif tip” İstanbul’da çok popüler oldu! Bu bölgelere özellikle dikkat edin; ısırılması halinde alerjik reaksiyona neden olabilir.

Necla Birgül İyison, İstanbul’da yaygın olarak görülen ve yumurtalarını sığ sulara bırakan Asya kaplanı sivrisineğinin ısıranlarda alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini belirterek, belediyelerin ilaçlamaları artırmasını ve vatandaşların dikkatli olmalarını önerdi. ellerinde su. balkonlar ve bahçeler.

KIYAFETLERİ ISIRABİLİR

Asya kaplan sivrisineğine karşı uzun vadeli ve çevre dostu bir çözüm geliştirmek için çalışan İyison, bu türün Türkiye’deki popülasyonu ve özelliklerine ilişkin değerlendirmeler yaptı. Asya kaplanı sivrisineği giysileri ısırabilir ve yuvarlak kurtları, parazitleri ve virüsleri taşıyabildiği için “sarı humma”, “dang humması”, “Zika”, “chikungunya” ve “Batı Nil virüsü” gibi hastalıkların bulaşmasında etkilidir. “. Ancak Türkiye’de henüz bu hastalıklara ilişkin vaka görülmedi. Bulunmadığını ifade etti.

‘AGRESİF TİP’

Ekran görüntüsü 2024-08-07 140928

İyison, özellikleri nedeniyle “saldırgan bir tür” olarak tanımladığı Asya kaplan sivrisineği ile ilgili bilimsel çalışmaları ve yeni gelişmeleri takip ettiğini belirterek, şöyle konuştu: “İklim değişikliği bu sivrisineklerin de gelişmesine olanak sağlıyor. Çünkü havaların ısınmasıyla birlikte havalar ısınıyor. Hızla gelişirler ve sayıları arttıkça bıraktıkları yumurta sayısı da artar. “Birçok insana zarar verebilir”.

doktor7

İyison, bu sivrisineğin ilk olarak 2011 yılında Trakya’da, 2017 yılında ise Karadeniz’de görüldüğünü, Güney Amerika’dan ticari işlemler sırasında gemiyle Türkiye’ye geldiğini, ardından İstanbul ve birçok bölgeye yayıldığını, çünkü istilacı bir tür olduğunu ifade etti. tür, hızla çevreye girdi ve orada uyum sağlayabildiğini ve üreyebildiğini iddia etti.

“AÇIK SU TOZLARINDAN KAÇINILMALI”

Asya kaplanı sivrisineklerinin ısırdığı kişiler üzerindeki etkileri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Necla Birgül İyison, “Isırdığı kişilerde önce alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Belli bir bölgeye nasıl ortadan kaldırabiliriz? Kızarıklığın olduğu bölgeye buz koyabiliriz. Bu hem iltihabın yayılmasını önleyebilir hem de kaşıntıyı önleyebilir. Antihistaminik merhemler de kullanılabilir. Belirtiler geçmezse doktorunuza başvurmalısınız. bir doktora danış. Sinek boğaz bölgesini ısırırsa şişmeye neden olacağı için çok tehlikeli olabilir. Bu durumlarda derhal doktora başvurmak gerekir. Açıklamalarına yer verdi.

Ekran görüntüsü 2024-08-07 141002

Bu türün yumurtalarını su birikintilerine bıraktığına dikkat çeken İyison, şöyle konuştu:

“Yumurtalarını genellikle sığ sulara bırakırlar ve oradan yayılırlar. Bu sivrisineklerin yumurta bırakabilecekleri yerler arasında dereler, açık su birikintileri, su kanalları, kaplar ve yüzme havuzları yer alıyor. Yumurtalar zamanla gelişiyor ve geliştikten sonra yumurtluyorlar. Bir hafta içinde tekrar çoğalabilirler. Bu nedenle açık havada birikintilerden kaçınılmalıdır. Bu birikintiler giderildiğinde bu sivrisineklerden kaynaklanan hastalıkların yayılımının %50-60 oranında azaldığı rapor edilmiştir.

“BUNLARIN YAYILMASINI ÖNLEMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Bu türün İstanbul’daki mevcut yaygınlığından ve yapılması gerekenlerden bahseden Doç. Dr. İyison, “Şu anda İstanbul’da yaygın. Ancak artık her yere yayıldığını düşünüyorum. İklim değişikliği nedeniyle belediyelerin ilaçlamayı artırabileceğini, “Vatandaşlar bazı bölgelerde daha fazla zirai ilaç uygulayabilir, balkon, bahçe veya çevrede su bırakmamaya dikkat edebilir” dedi.

Ekran görüntüsü 2024-08-07 141306

Asya kaplan sivrisineği üzerinde yaptıkları çalışmalara değinen İyison, şunları söyledi: “Genelde sivrisineklere karşı aynı ilacın uzun süre kullanılması bu ilaca karşı direnç geliştirmelerine neden oluyor. Bu nedenle sivrisineklerin kısa menzilli ilaçlara karşı nasıl bağışıklık kazandığını araştırıyoruz. Böylece moleküler düzeyde etkili bir yöntem geliştirmeyi ve daha fazla yayılmasını önlemeyi hedefliyoruz.” .” dedi.(AA)
Bu içerik Nilgün Akbıyık tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir