Bunu küçümsemeyin! Kalp krizinin en sık görülen belirtisi… Kalbinizi yaz sıcağından korumanın yolları

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Egemen Sayın, yaz aylarında kalp sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi. Kalp rahatsızlığı olanlarda yaz aylarında göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, bayılma ve susuzluk gibi şikayetlerin yoğunlaşabildiğini söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Sayın, “Bu rahatsızlıklara sahip kişilerde kalp krizi, aritmi, düşük tansiyon/şok gibi ani ve ölümcül olabilen kalp hastalıkları gelişebiliyor” dedi.

Yüksek sıcaklık ve nemin kalp sağlığına etkileri hakkında bilgi veren Sayın, şöyle konuştu: “Sıcaklık ve nem arttıkça, vücudun uygun sıcaklıkta kalması için kalbin cilde daha fazla kan pompalaması gerekiyor. Kalp daha sert ve daha sık atmaya çalışır. Bu da kalbin iş yükünü artırır. “Kalp yetmezliği, aritmi, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalığı gibi kalp rahatsızlığı olanlar, kalp rahatsızlığı nedeniyle idrar söktürücü ve damar genişletici ilaç kullananlar, obezler, yaşlılar, sağlık açısından normal insanlara göre daha yüksek risk grubuna giriyor. Yüksek sıcaklık ve nemden etkileniyor” dedi.

“KALP HASTALARI AĞIR EGZERSİZDEN KAÇINMALIDIR”

kalp krizi, bayılma, bayılma

İlerlemiş kalp hastalarına genellikle kalp sağlıklarını korumak için egzersiz önerdiklerini belirten Dr. Ahmet Egemen Sayın, “Kalp hastalarına 11:00-15:00 aralığı dışında günün serin saatlerinde egzersiz yapmaları önerilmelidir. dehidrasyonu önlemek için yeterli sıvı alımının sağlanması, güneşten korunmak ve ciddi efor gerektirmeden fiziksel egzersizler yapmak (yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme) önerdiğimiz egzersizler “Kalp hastaları ağır egzersizlerden ve sıcaklığın yüksek olduğu öğleden sonra saatlerinden uzak durmalıdır” “dedi.

“YETERLİ VE DENGELİ BESLENME KALP SAĞLIĞINI KORUR”

kalp sağlığı

Yaz aylarında kalp hastalarına önerilen beslenme şekli hakkında bilgi paylaşan Dr. Sayın, şunları söyledi: “Yeterli ve dengeli beslenme kalp sağlığını korur. Hipertansiyon ve kalp yetmezliği olan hastaların düşük tuzlu beslenmesi, kalp-damar hastalığı ve yüksek kolesterolü olan hastaların ise kolesterol içeren gıdaları (kırmızı et, tereyağı, domuz yağı, yumurta) aşırı miktarda tüketmemesi ve bunun yerine az tuzlu bir diyet uygulaması gerekir. Akdeniz (beyaz et, salata, tahıllar, zeytinyağı). “Aritmi hastalarına kilo vermelerini ve kalp atış hızını artırabilecek alkollü içecekler (çay, kahve, enerji içecekleri) ve alkollü içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmalarını öneriyoruz” dedi.

SEYAHATTE BUNLARA DİKKAT EDİN

kalp2

Dr., yaz tatillerinde veya uzun yolculuklarda kalp sağlığınızı korumanız için ipuçları veriyor. Açıklamasını şöyle sürdürdü: “Uzun yolculuklarda kalp hastalarının güneşten etkilenmemeleri için ilaçlarını orijinal ambalajlarında yanlarında taşımaları, önerilen doz ve sıklıkta almaya devam etmeleri önemlidir. Uzun yolculuklarda hastaların bacakları uzun süre hareketsiz ve hareketsiz kaldığı için bacakta pıhtı oluşması ve bu pıhtının emboli şeklinde akciğerlere sıçraması riski vardır.

KALP SAĞLIĞI HASTALIKLARI

Emboli riski taşıyan hastaların seyahat araçlarında mümkün olduğunca bacaklarını hareket ettirmeleri, seyahat sırasında sık sık mola vermeleri, molalarda yürüyerek bacak kaslarını çalıştırmaları ve doktor tavsiyesi halinde antikoagülan kullanmaları yararlı olabilir.

kalp krizi-53641_b

Ayrıca bu durumda yolculuk boyunca kendinizi mümkün olduğunca güneşten korumak gerekir. Ziyaret edeceğiniz bölgedeki kalp hastanelerini ve kardiyologları önceden bilmeniz önemli olabilir. “Yüksek rakımlarda oksijen oranları düşüyor ve ciddi kalp hastalarının çok yüksek rakımlı yerleşim yerlerinde yaşaması kalple ilgili rahatsızlıkları artırabileceği için riskli.”

“KALP ENFARKUSUNUN EN SIK GÖRÜLEN BELİRTİSİ GÖĞÜS AĞRISIDIR”

Kalp

Doktor ayrıca kalp krizi belirtilerine ve acil önlemlere de dikkat çekti. Öğretmen üye Sayın, şunları söyledi: “Kalp krizinin en sık görülen belirtisi göğüs ağrısı olsa da nefes darlığı, çarpıntı, bayılma, bilinç değişikliği gibi belirtiler de olabiliyor. Şikayetleri aniden ve şiddetli başlayan kişiler için 112 numaralı acil hattı aranmalıdır. “Ani ölüm riski taşıyan kalp krizi hastası için, yakınlardaki deneyimli kişilerden ilk müdahale yapılması ve yakındaki otomatik kalp şok cihazlarıyla müdahale edilmesi gerekebilir.” dedi.

“Geniş, serin kıyafetler giymeli, şapka ve güneş gözlüğü takmalı”

damar erişimi olan kalp

Açıklamasını yaz aylarında kalp sağlığına yönelik koruyucu tedbirlerle sonlandıran Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Egemen Sayın, şunları söyledi: “Ayrıca kalp hastaları dışarı çıkacaksa bol kıyafet giymeli. , yeni kıyafetler, şapka ve güneş gözlüğü. Dışarıda oturmak istiyorlarsa serin saatlerde gölgede veya şemsiye altında oturmalı, hafif yemekler yemeli, sıcak ve ağır yemeklerden kaçınmalı, sıcak içecekler yerine soğuk içecekleri tercih etmelidirler. Açıklamasını “Yapılmalıdır” diyerek tamamladı. (İHA)
Bu içerik Nilgün Akbıyık tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir