İran, Hamas lideri Haniye’ye düzenlenen suikasta ‘güç ve kararlılıkla’ karşılık verecek

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

İran, geçen hafta başkent Tahran’da öldürülen Hamas lideri İsmail Haniye’nin ölümünden İsrail’i sorumlu tutuyor.

REKLAM

İran, Hamas siyasi büro şefi İsmail Haniye’nin ölümünden sorumlu tuttuğu İsrail’e “güç ve kararlılıkla” karşılık vereceği sözünü verdi.

Haniye’nin geçen hafta başkent Tahran’da düzenlenen hava saldırısında ölmesi büyük bir misilleme saldırısına yol açtı ve İsrail ile ABD’yi (ABD) İran’a ve Orta Doğu’daki müttefik silahlı gruplara karşı kışkırtabilecek daha geniş bir savaşın patlak vermesi endişelerini artırdı.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kenani, İran’ın “kendi güvenliğini sağlama ve saldırganı cezalandırma” konusunda “doğal hakkı” olduğunu söyledi.

İran’ın “kesinlikle ciddi ve caydırıcı önlemler alacağını” belirten Kenani, uluslararası hukuka ve meşru müdafaa hakkına uygun hareket edeceğini söyledi. Ancak İran’ın “bölgedeki gerilimi artırmaya çalışmadığını” da sözlerine ekledi.

İran’ın paramiliter Devrim Muhafızları komutanı Hüseyin Salami, İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı savaşta eylemleriyle “kendi mezarını kazdığını” söyledi. Salami ayrıca Haniye cinayetinin arkasında İsrail’in olduğundan şüphelenildiği konusunda da uyardı.

Gazeteciler Günü’nde yaptığı konuşmada Selami, “Darbeye uğradıklarında hata yaptıklarını anlarlar. Her zaman hata yaparlar” diyen Selami, şöyle devam etti: “Yaptıkları hatanın sonuçlarıyla yüzleşecekler. Bakalım ne zaman, nasıl? ve cevabı nereden alacaklar?”

İran’daki bir Hamas temsilcisi, Haniye’nin Tahran’da kaldığı binanın roket veya füzeyle vurulması sonucu öldüğünü söyledi.

Halid Kaddumi, İran devlet televizyonunda canlı yayınlanan bir programda saldırıyı duyduğunu söyledi ancak Haniye’nin odasına bomba yerleştirildiği yönündeki söylentileri yalanladı.

Savaş korkusu artıyor

İsrail ordusu, Lübnanlı militan grup Hizbullah’ın Pazartesi günü İsrail’in kuzeyinde insansız hava aracı (İHA) saldırısı düzenlediğini ve iki İsrail askerinin yaralandığını söyledi.

Şiddet, geçen hafta İran’da İsmail Heniye ve Lübnan’da üst düzey Hizbullah komutanı Fuad Şukri’nin öldürülmesinin ardından daha geniş bir bölgesel savaş tehdidinin arttığı bir dönemde ortaya çıktı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas’ın siyasi liderinin Tahran’da öldürülmesinin ardından İran’ın saldırısına hazırlanırken, ordunun “hızlı bir şekilde saldırmaya” hazır olduğunu duyurdu.

Gallant, Pazartesi günü Hava Kuvvetleri yetkilileriyle yaptığı brifingde, “Hızlı bir şekilde saldırıya geçmek de dahil olmak üzere her şeye hazırlıklı olmalıyız” dedi.

Yunanistan’ın ulusal istihbarat teşkilatının yabancı güvenlik teşkilatlarından uyarı almasının ardından, İran veya İran destekli teröristlerin ülkedeki İsrail çıkarlarını hedef alacağı yönünde korkular oluştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir