Olimpiyat yetkilileri, Paris 2024 açılış töreninin ardından dini liderlerden barış istedi

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Açılış töreninde travestilerin, transeksüel bir modelin ve Yunan şarap tanrısı Dionysos gibi giyinmiş çıplak bir şarkıcının gösterileri yer aldığında öfkeye yol açmıştı.

REKLAM

Dini liderler, “inanç ve sporun birbirini tamamlayabileceğini” kutlamak için Pazar sabahı Paris’teki Notre Dame Katedrali’nin önünde Olimpiyat yetkilileriyle bir araya geldi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach ve Paris Olimpiyat Organizasyon Komitesi Başkanı Tony Estanguet’nin de katıldığı etkinlikte Bach, dini liderlerden barış çağrısı yapmalarını istedi.

IOC Başkanı Bach toplantıda şunları söyledi: “Bu gerçek Olimpiyat ruhuyla, inancınız ne olursa olsun hepinize sesleniyorum. Gelin, barış çağrılarında sporculara katılalım.”

Notre Dame’daki tören, modern Olimpiyatların kurucusu Pierre de Coubertin’in yüz yıl önce Paris’te düzenlediği ilk dini liderler toplantısına saygı duruşu niteliğindeydi.

Geçtiğimiz hafta Seine nehrinde düzenlenen görkemli açılış töreni dünyada haber oldu. Olimpiyat Oyunlarının açılış töreninde “Leonardo Da Vinci’nin ünlü Son Akşam Yemeği tablosunun parodisi” olduğu söylenen LGBT temalı bir sahnenin yer alması, Hıristiyanlıkla alay edildiğini düşünen dindar muhafazakarların tepkisine yol açtı.

Paris 2024 sözcüsü Anne Descamps bir basın toplantısında özür diledi: “Açıkçası hiçbir dini gruba saygısızlık etmek gibi bir niyetimiz yoktu. (Açılış töreninin) amacı sosyal hoşgörüyü kutlamaktır.”

Tartışmalı tören sahnesinde Leonardo da Vinci’nin Hz. İsa’nın havarileriyle birlikte yediği yemeği konu alan Son Akşam Yemeği adlı tablonun parodisi olduğu iddia edildi.

Organizatörler bu suçlamaları reddetti ve “kimseyi rencide etme veya dini değerleri aşağılama niyetinde olmadıklarını” belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir