Rusya’da bir yolcu uçağının test uçuşu sırasında Moskova yakınlarındaki bir bölgeye düşmesi sonucu üç kişilik mürettebatın tamamı hayatını kaybetti.
SJ-100 (Sukhoi Superjet 100) yolcu uçağı, Cuma günü test uçuşu için havalandıktan kısa bir süre sonra Rusya’nın başkenti Moskova yakınlarındaki Kolomenskoye bölgesinde düştü.
Rusya Acil Durumlar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ormanlık alana düşen uçağın mürettebatından üçünün de hayatını kaybettiği bildirildi.
Rus haber ajansı TASS’ın operasyonel hizmetlerden isimsiz bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, uçağın düşmesinin nedeni iki motorun aynı anda arızalanması olabilir.
Haberde, sebebin büyük ihtimalle “teknik” olduğu ancak pilotların eylemleri dahil diğer faktörlerin de inceleneceği bilgisi yer aldı.
Rus medyasında yer alan bazı haberlere göre, kalkış sırasında kuş girişi nedeniyle uçağın her iki motoru da arızalanmış olabilir.
Yetkililer, uçağın Rusya’nın başkentinin yaklaşık 90 kilometre güneydoğusundaki Apraksino köyü yakınlarında bir ormana düştüğünü söyledi.
Uçak, devlet kontrolündeki Rus doğal gaz devi Gazprom’a ait olan Gazprom Avia’ya aitti.
Gazprom Avia, uçağın Moskova’nın 110 kilometre güneydoğusundaki Lukhovitsy’deki bir uçak üretim tesisinden havalandığını ve orada tamir edildiğini söyledi. Kalkıştan 8 dakika sonra düşen uçak, Moskova’nın Vnukovo Havalimanı’na doğru yola çıktı.
Ülkenin ana devlet suç soruşturma teşkilatı olan Soruşturma Komitesi olayla ilgili bir soruşturma başlattı.
SSJ100 olarak da adlandırılan Rus yapımı Superjet 100, 2011 yılında hizmete girdiğinde Rus yetkililer tarafından ülkenin sivil havacılık endüstrisi için büyük bir başarı olarak görüldü, ancak o zamandan bu yana zayıf bir güvenlik geçmişine sahip.
Mayıs 2012’de bir Sukhoi Superjet 100, Endonezya’da bir gösteri uçuşu sırasında sönmüş bir yanardağa çarpmış ve uçaktaki 45 kişinin tamamı ölmüştü.
Soruşturma, mürettebatın yoğun bulut kümelerinin içinden uçarken yüksek yerden habersiz olduğunu ve arazi uyarı sisteminden gelen sinyalleri görmezden geldiğini ortaya çıkardı.
Mayıs 2019’da ise yine bir Superjet uçağının Moskova’nın Şeremetyevo Havalimanı’na düşmesi sonucu 41 kişi hayatını kaybetmişti. Uçağa yıldırım çarptı ve kalkıştan kısa bir süre sonra acil iniş yaptı.
Soruşturmada pilotun suçlandığı ve uçağı aşırı hızla indirdiği, bunun da yangına neden olan sert inişe neden olduğu sonucuna varıldı.
Uçak hizmete girdiğinden beri birçok Rus havayolu, arızalar ve yüksek bakım maliyetleri nedeniyle uçağı satın alma konusunda isteksizdi.
Rusya’nın uçağı yurtdışında pazarlamaya yönelik iddialı girişimleri de büyük ölçüde başarısız olurken, birçok yabancı müşteri Superjet’leri kademeli olarak hizmet dışı bıraktı.