Trabzon’dan fındık ihracatı 442,7 milyon dolar

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği Fındık ve Fındık Ürünleri Sektörel Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, yaptığı yazılı açıklamada, kentten 7 ayda 51 bin 582 ton fındık ihracatının gerçekleştirildiğini söyledi.

Söz konusu yurt dışı satışlardan 442 milyon 777 bin dolar kar elde edildiğine işaret eden Cirav, şöyle konuştu: “İhracat sezonuna göre 11. sezonda 608 milyon 653 bin dolarlık ihracat, 75 bin 564 ton ihracat yapıldı. -Eylül 2023-Temmuz 2024 dönemini kapsayan ay.”

Cirav, TMO’nun yeni sezon için hasattan önce fiyatları açıklamasının çok yararlı olduğunu vurgulayarak, üreticinin ürünü hemen satışa çıkarmaması, istikrarlı fiyat oluşturmak için piyasa ve fiyat hareketlerine dikkat etmesi gerektiğini önerdi.

Fındık hasadı ve kurutma işlemleri sırasında üreticinin çok dikkatli davranması gerektiğini vurgulayan Cirav, fındıkların daldan düşüp olgunluğa ulaştıktan sonra hasat işleminin yapılması gerektiğini, kurutma işleminin nemli ortamda yapılmaması gerektiğini ve fındık yağmurda saklanmamalıdır.

Bu şartlara uyulmadığı takdirde üreticinin fındığının tam verime ulaşamadığını, bu durumun fiyatların oluşumunda belirleyici olduğunu belirten Cirav, yeni sezonun başta üretici olmak üzere tüm paydaşlar için verimli geçmesini umduğunu ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir