Üç amatör gökbilimci, NASA teleskoplarından alınan görüntüleri inceleyerek uzayda yüksek hızda hareket eden yıldız benzeri bir gök cismi tespit etmeyi başardı. Bu ilginç yapının hızı saatte yaklaşık 1,6 milyon kilometredir. Yani Güneş Sisteminin tamamını geçmek 4 günden az sürüyor.
Keşfedilen bu yapının ne olduğu henüz bilinmiyor. Öte yandan bu kadar hızlı hareket eden bu kadar büyük bir yapının daha önce gözlemlenmediği belirtiliyor. Nesneyi keşfeden kişilerden Martin Kabatnik, bu gözlemi yaparken bunu haber yapmamayı düşündüğünü belirterek, “Zaten daha önce de haber verilmişti.”
CİNSİN NE OLDUĞUNA İLİŞKİN KESİN BİR FİKİR YOK
Webtekno’nun haber verdiği bu ilginç gök cisminin bir göktaşı ya da kuyruklu yıldız olmadığı anlaşılsa da ne olduğu konusunda kesin bir fikir bulunmuyor. Uzmanlar bu yapının yıldız olmayı başaramayan kahverengi bir cüce ya da Jüpiter gibi bir gaz devi olabileceğini söylüyor.
Kahverengi cüceler bu kadar nadir olmasa da CWISE J1249 olarak adlandırılan bu yapı, son derece nadir özelliklere sahip. Bu yapı, diğer gaz devlerine veya kahverengi cücelere göre çok daha az demir ve diğer metalik elementleri içerir. Öte yandan Hawaii’deki WM Keck Gözlemevi’nin derlediği verilere göre bu yapı oldukça eski ve ilk nesil yıldızlardan biri olabilir.