Yüzbinlerce Suriyeliye 90 gün süre tanındı, üç dilde uyarıldılar! Bakan Yerlikaya Türkiye’deki yasal göçmen sayısını açıkladı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, düzensiz göçle mücadeleye ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’de 4 milyon 437 bin düzenli göçmenin yaşadığını söyledi. Yerlikaya, “Henüz tutuklanmamış göçmen kaçakçılığı örgütleyicilerini dahi gözden kaçırmayalım” mesajıyla dikkat çekti.

Bakan Yerlikaya, AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı tarafından düzenlenen ve parti genel merkezinde başlatılan “İnsan Hakları Eğitimi” programında konuştu. Yasadışı göçle mücadele konusuna da değinen Bakan Yerlikaya, Türkiye’de 4 milyondan fazla yasal göçmenin yaşadığını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

“Dünyada 300 milyon göçmen var. Bunlardan 123 milyonu zorla yerinden edilmiş durumda. Ülkemizde bugüne kadar 4 milyon 437 bin yasal göçmen bulunuyor. Yasal ikamet hakkına sahip Suriyelilerin toplam sayısı 3 milyon 103 bin, geçici koruma sağlanan Suriyelilerin sayısı ise 1 milyon 109 bin. Suriyelilerin sayısı ise 224 bin. Göç İdaresi Müdürlüğümüz bu rakamları her hafta açık kaynaklara sunuyor. Bu verilere dayanarak Türkiye’de kaçak göçmenlerin olduğunu söylemek büyük bir yanılgıdır.

“3 MİLYON 103 BİN SURİYELİDEN 729 BİNİNİN BEYAN ETTİĞİ ADRESTE OLMADIĞINI GÖRDÜK”

Yabancıların beyan ettiği adreslerin titizlikle kontrol edildiğini belirten Bakan Yerlikaya, şöyle konuştu: “Yabancıların tamamının adres beyanlarında ikamet edip etmediğini araştırdık. Her şeyi büyük bir titizlikle yaptık. 3 milyon 103 bin Suriyeliden 729 bininin beyan edilen adreste olmadığını gördük. Onlara 90 gün süre verdik. Türkçe, Arapça ve İngilizce bildiriler gönderdik. “90 günün ardından 2 ay daha süre veriyoruz ama bu sefer sunduğumuz tüm hizmetleri askıya alıyoruz” dedi.

“DOĞRU GELME POTANSİYELİ OLAN 4 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ DURDURULDU”

Göçü kökünden çözecek yöntemlerle 4 milyon göçmenin durdurulduğunu belirten Bakan Yerlikaya, şunları söyledi: “Düzensiz göçü kökünden çözmek istiyoruz. Suriye’nin kuzeyindeki üç operasyonun nedenlerinden biri de bu. Artık oradan göç alamıyoruz. Orada onlara güvenli bir bölge oluşturduk. O bölgede bize doğru gelen potansiyel 4 milyondan fazla insan durduruldu. Yaşamlarını orada sürdürüyorlar. 2016 yılından bu yana 678 bin kişi gönüllü, güvenli ve onurlu bir şekilde o bölgeye geri döndü. Bu iktidar döneminde düzensiz göçe bağlı sınır duvarları ve etkin bitişik güvenlik sistemleri sayesinde 202.705 kişinin sınırlarımıza girişi engellendi. “4 Haziran 2023 ile 4 Haziran 2024 tarihleri ​​arasında 163 bin 745 kaçak göçmeni sınır dışı ettik” dedi.

“GÖÇMEN TİCARETİNİ ORGANİZE EDEN, TUTUKLANMAMIŞ OLANLARIN BİLE GÖZLERİMİZİ KAYBETMİYORUZ”

Bakan Yerlikaya, göçmen kaçakçılığını düzenleyenlere hoşgörü göstermediklerini belirterek, şöyle konuştu: “Odaklandığımız en büyük sorunlardan biri göçmen kaçakçılığını düzenleyenlerdir. Henüz tutuklanmamış olanları da gözden kaçırmayalım. “Eğer direnirlerse onlara meydan okuyoruz ve sizi tutuklanan arkadaşlarınıza göndereceğimizi söylüyoruz” dedi.

“SINIR DIŞINA ÇIKARMA KARARI SAHİBİ OLAN TÜM YABANCILARI İDARİ GÖZALTINA ALMIYORUZ”

Hakkında sınır dışı etme kararı verilen yabancıların tamamının sınır dışı merkezlerine götürülmediğini belirten Bakan Yerlikaya, şöyle konuştu: “Sınır dışı işlemleri kapsamında haklarında sınırdışı kararı verilen tüm yabancıları idari gözetim altına almıyoruz. “Yasal hakları sona eren, kamu düzeni ve güvenliği açısından sorun teşkil etmeyen kişileri 15-30 gün içinde ayrılmaları konusunda uyarıyoruz, aksi takdirde kaçak göçmen olacaklardır” dedi.

“25 ŞEHİRDE 32 GERİ DÖNÜŞ MERKEZİMİZ VAR”

Avrupa’daki tüm şehirlerin toplamından daha fazla geri gönderme merkezi kapasitesine sahip olduklarını belirten Bakan Yerlikaya, şöyle konuştu: “Gönderdiğimiz kişi gittiği ülkede herhangi bir nedenle zulme uğrayacaksa oraya göndermeyeceğiz. Bu bizim insan haklarına ilişkin başvurumuzdur. 25 ilde 32 Geri Dönüş Merkezimiz var. 18 bin 870 kişilik kapasitemiz var. Bu sayı tüm Avrupa Birliği ülkelerinin kapasitesinin üzerindedir. “Burada tüm halka açık yerlerde en az 60 günlük geçmişe dönük kayıtları inceleyebileceğiniz kamera sistemleri var” dedi.

YABANCI ÖĞRENCİLERİN ARTIK GÖÇ İDARESİ’NDEN İKAMET İZNİ ALMASINA GEREK YOK

YÖK ile imzalanan protokol kapsamında yabancı öğrencilerin artık göçmenlik makamlarından ikamet izni almasına gerek kalmayacağını belirten Yerlikaya, şöyle konuştu: “Kasım ayında imzaladığımız protokol kapsamında yükseköğretim kurumları (YÖK), 93 Bin 482 yabancı üniversite öğrencisi aldı. 6 ay içerisinde ikamet izinlerini Göç İdaresi’ne bildirmeden ve sıra beklemeden “Öğrenci ofislerinde bizim tarafımızdan yetkilendirilen ekiplerle beklemeden iletişime geçebilirler” dedi.

(IHA)Bu içerik Hazar Saygın tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir