Danimarka gençleri korumak için enerji içeceklerinin satışını yasaklamak istiyor

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Danimarka’daki sağlık ve tüketici grupları gençlerin yüksek kafeinli içecekler satın almasının yasaklanmasını savunuyor.

REKLAM

Sağlığı savunan gruplar, Danimarka’da enerji içecekleriyle ilgili daha sıkı düzenlemeler yapılması çağrısında bulunuyor.

Ülkenin kuruluşlarından Çocuk Sağlığı Merkezi, 18 yaş altı çocuklara enerji içeceği satışının yasaklanması çağrısında bulunuyor.

Çocuk Sağlığı Merkezi’nin genel müdürü Morten Gronbaek Euronews Business’a şunları söyledi: “Giderek daha fazla ülke çocukları enerji içeceklerinden koruyor. Bizim de aynısını yapmamız gerekiyor.”

Gronbaek, “Maalesef içecek sektörünün uyarıları ve iyi niyetleri yeterli değil” dedi. “Çocuklar bu zararlı gazlı içecekleri içme konusunda reklamlardan ve sosyal medya ünlülerinden etkileniyorlar.”

Enerji içeceklerinin tıbbi yan etkileri

Benzer çağrılar Danimarka Tüketici Konseyi (Forbrugerrådet Tænk) ve Danimarka Gıda Kurumu (Fødevarestyrelsen) tarafından da yapılıyor.

Tüketici Konseyi, özellikle 16 yaş altı çocuklara yönelik kafeinli içeceklerin satışının durdurulmasını istiyor.

Danimarka Tüketici Konseyi siyasi direktörü Karin Breck, “Danimarka gıda yetkilileri, kafeinin çocukların beyinlerine ve vücutlarına zarar verebileceği için enerji içeceklerinin çocuklar için uygun olmadığına karar verdi” dedi.

Tıp literatürüne göre çocuklarda enerji içeceği kullanımı yüksek düzeyde kaygı, stres ve intihar düşünceleriyle ilişkilidir.

Bunun nedeni kısmen kafein ve şekerin uyku üzerindeki yıkıcı etkilerinin yanı sıra bu bileşiklerin sinir sistemini uyarmasıdır.

Uyarıların çözüm olmadığını belirten Belediye Başkanı Breck, “Kamuoyunu bilgilendirme ve ürünlere uyarı etiketi koyma çabalarına rağmen bu tedbirler istenilen etkiyi vermiyor.”

Danimarka bu konuda somut kısıtlamalar getirirse, Letonya, Litvanya ve Polonya gibi yaş sınırlaması uygulayan diğer ülkelerin örneğini izleyecektir.

4 Temmuz seçimlerini kazanan İşçi Partisi’nin seçimden önce 16 yaş altı kişilere kafeinli enerji içeceklerinin satışını yasaklayacağını duyurması gibi İngiltere de aynı yolu izleyebilir.

Bu önlem, Birleşik Krallık’taki süpermarketler tarafından gönüllülük esasına dayalı olarak uygulamaya konmuştur.

Ne kadar kafein içiyoruz?

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’ne (EFSA) göre, çocuklar ve ergenler için günde vücut ağırlığı başına 3 miligram (mg) kafein içmenin güvenli olduğunu belirtiyor.

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’na göre, 250 mililitrelik (ml) bir Red Bull kutusu 80 mg kafein içerirken, 240 gram Monster enerji içeceği 79,2 mg kafein içeriyor.

REKLAM

Şu anda Danimarka’da gıda otoritesi, enerji içeceklerine kafeinin eklenebileceğini ancak 100 ml’de yalnızca 32 mg’a kadar kafein eklenebileceğini belirtiyor.

Kafein içeriği 100 ml’de 15 mg’dan fazla olan içeceklerde “Yüksek miktarda kafein içerir. Çocuklar, hamile ve emziren kadınlar tarafından tüketilmemelidir” uyarısı bulunmaktadır.

Ancak bu etiketleme kuralları “kahve” veya “çay” kelimesini içeren içecekleri veya kahve veya çayla yapılan içecekleri kapsamaz.

Kısıtlama talebinde, enerji içeceklerine uygulanan yaş sınırının “kişi özgürlüklerine müdahale eden bir devlet politikası” olduğu eleştirisi yapılıyor.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir